Jumaat, 23 Disember 2011

penangan KIM HYUN JOONG

salam 1malaysia

oh tidak...oficmate aku pon turut admire KIM HYUN JOONG siap buat wallpaper kt computer die lagi...
xsuke2.... selepas oficmate aku tgak cite naughty kiss terus naik gilo...ari2 nak tatap muko n tengok cite 2. mesti korang nak tahu kan sp KIM HYUN JOONG ni. sesapo y fanatik ngan korean mesti kenal


oh jannah cubalah kamu admire org lain...die jugak kamu nak..ish.....

Rabu, 21 Disember 2011

Rabu, 14 Disember 2011

Selasa, 13 Disember 2011

bunuh diri

salam 1malaysia

situasi di rumah.bergosip bersama mak den....hehehhehehe

mak:  nk th cucu acik tuttttttt bunuh diri.
aku: yeke..bia betul. yang mn 1.
mak: betul la... ala yang duduk dekat tuttttttt 2. die bunuh diri sebab putus tunang. die suh akk eh buat air. skali akk die masuk bilik tgk die gantung diri pas2 lidah terjelirye.orang asli 2 xkan bagi ye kahwin dengn orang kite. mesti die nak cari antara die je
aku: .oooooooooooo...bodoh ye...dah la muda g. eeeee osah bangang eh.
mak: 2 la kalau orang xde pegangan agama. acik tutttttttt.mintak la cucu die tanam kt sini...imam sini xnak.
aku: abis 2 tanam kt mana?????
mak: tanam kt tempat  die la. imam sana tanam die jauh2 dari kubur orang lain. cam budak 2 kan dh kire murtad. agak ye takut bende lain jadi. xtahu la tanah trime die ke x
aku: tengok la family die lak camne. semua bermasalah.

kesimpulannya... agama islam adalah panduan hidup kita.tanpa pegangan agama seseorang akan bertindak melulu.kepercayaan kepada ALLAH itu penting. dugaan yang diberi berbagai2. kite sebagai makhluknya perlu tangani dengan baik.

Sabtu, 10 Disember 2011

Segmen : Saya Suka Freebies ini Kerana .....

salam 1malaysia..

 first time join segmen fizgraphic ni...com ramai2 join skali.









saya suka freebies ini kerana unik, comel n smart.

DONE

nak tahu lebih lanjut klik sini


Sabtu, 3 Disember 2011

2 doodle yang menarik

salam 1 malaysia.

ari ni de 2 doodle y menarik minat aku. jom kite usha doodle mereka yang come2 



y doodle merajuk ni hasil idea kreatif apit





y ni lain sikit. tuan badan guna excel wat  doodle ni.tuanye ialah nurdani


Rabu, 30 November 2011

Sabtu, 19 November 2011

new friend

salam 1 malaysia

saje nak share story about my new fren. mesti korang cakap aku kepoh kn. konon la "dapat kawan baru pon nak kecoh. cam budak2 skolah"...kalau korg cakap cm2 aku akan jawab ado den kesah. walau apo pon aku nak story gak

br beberapa week aku kanal die. DIE 2 not boy k. but girl. she is nice person. she from Filipin. tp boleh cakap melayu sikit2.  and orang kristian. walaupon kteorang ni lain2 agama tapi boleh ngam la. kalau nak cakap ari2 aku kene speaking ngn die. tapi xpe. boleh prctckn diri. kalau silap mesti die betul kan. xmacam orang lain silap cakap je nak gelak. aku kenal die bukan di alam maya cm fb,twtr. tp di alam nyata.

aku respek die coz die sgt2 percy kpd tuhan. kadang2 de sesetgh pihak cm xpercy kn. tp die x. die slalu pesan kt aku. u must trust the GOD. if u pray for somthing GOD will give u. but it will come fast or late sahaja. so kpd semua umat islam u all must trust our GOD. always pray n remember GOD.

nama die aira claudia. cantik kn die

Jumaat, 18 November 2011

Maruah dijaja-jajakan

salam 1 malaysia

rindu bangat kat blog aku ni...dh beberape minggu aku xupdate. pe khabar blogger2 semua? hope happy2 selalu ye...sebenar ye pe yang aku nak story ari ni pasal fb.

sekarang ni macam2 bende or cerita2 yang xsenonh. actually gambar2 la. yang always aku tengok girls tayang buah dada ye and boy de 2 tanyang satu badan tanpa seutas benang pon. pe nak jadi la dunia  sekarang xde segan silu betul.  opssss sepatutnya aku xpatut salahkn dunia, manusia sekarang menyebabkan dunia jadi cmni.pastu gamba2 cm2 agakye memang dh tersebar luas. agak ye diorang memang suko agak eh maruah ye dijaja-jajakan oleh orang ramai. mesti diorang terasa bangga jadi  glamor.  aku sebagai orang islam, melayu n rakyat malaysia sangat2 lah malu. k la aku malas nak ulas panjang-panjang. kalau cakap berbuih pon diorang buat pon buat gak. da da.........

Selasa, 25 Oktober 2011

isu tiket bola mahal

salam 1 malaysia

bukak je FB majo post sal tiket bola mahal...macam2 diperkatakan.cokek darah la..de tu sampai mencarut-carut.tp memang patut pon diorg marah. yang xboleh bla macam2 gambar sal boikot tiket ni. maun x. tiket dh RM50. 2 xmasuk g duit minyak n makan lagi. aku ni nk kata finatik sal bola xde la sangat. tp kalau pasukan n9 de main game cm semifinl @ final aku n family memg pergi...xpernh mis. tp tiket dh mahal ni kene pike perpuluh2 kali. fmly aku dh de 5 org...maun x eh RM250 duit tiket.. kalau de sponser best la sikit ye x. isu  sal tiket ni akan terus diperkata-katakan sampai la hrgo eh diturunkan. tengok je la cmne t...


aku n membe aku farah

semangat ni

mak n adik aku

adik2 ku

lagi adik2 ku

kusyuk tengok

tah kt mn diorang dapat bende merah 2

cantik diorang buat 3 wrne tu

yeh n9 meng 2-1

saje je letak gamba mase tengok semifinal ari sabtu lepas.. gambar hiasan..hehehhe pe yang penting NEGERI SEMBILAN MENANG

Rabu, 19 Oktober 2011

info: ketahui tentang dengkur

salam 1 malaysia

krokkkkk...krokkkk...agak2 sp yang tido kuat berdengkur angkat kaki...hehehehe..jom2 kongsi sama2 tentang dengkur ni

dengkur boleh berlaku disebabkan lemah otot pada lidah, lelangit lembut dan tekak. ia juga berlaku semasa tidur yang nyenyak. hidung tersumbat dan sukar bernafas akan menyebabkan individu lebih kerap menyedut udara untuk bernafas. ini mengakibatkan ruang vakum yang berlebihan dalam tekak dan mengakibatkan tisu tekak yang lembut tertarik ke dalam dan mengakibatkan dengkuran. antara sebab lain adalah batang hidung bengkok, polip (suatu pertumbahan dari selaput lendir hidung) dan jangkitan sinus. berdengkur boleh mendatangkan masalah  tidur yang serius.

Wordless Wednesday

Jumaat, 14 Oktober 2011

secebis kata

salam 1 malaysia



there are no secret to success
it is the result of preparation,
hard working, learning from failure

Rabu, 12 Oktober 2011

Selasa, 11 Oktober 2011

tip: segar di kuliah

salam 1 malaysia

kali ni aku nak bagi tip-tip terutama skali kt pelajar kolej @ u. MENGANTUK slalu berlaku semasa attend dalam class kan.2 yang menyebabkan seseorang hilang fokus semasa lectr bagi ilmu. so merosakkan prestasi pembelajaran kita. okey kt sini aku de bagi beberapa petua y boleh diamalkan


  1. elak makan sampai kenyang. kalau perut kenyang mestilah mengantuk kan
  2. tidur yang cukup. kite ni disarankan seelok-eloknya tidur 7-8 jam
  3. kunyah gula-gula getah. tp kadang-kadang lectr xbg. so ni kene la pandai cover-cover sikit
  4. minum air putih. minum sebanyak yang boleh agar oksigen masuk dalam badan dan berguna kpd otak
  5. cuci muka. cepat2 basuh muka jika mengantuk dalam bilik kuliah
  6. maksimumkan komunikasi. cuba wujudkan komunikasi 2 hala dengan lectr. bual soal jawab.tanya soalan- soalan yang berkaitan
  7. senaman ringan. buat beberapa senaman ringan untuk kembalikan kesegaran.

Sabtu, 8 Oktober 2011

5 perkara

salam 1 malaysia

"rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara"

masa sihat sebelum sakit
masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin)
masa lapang sebelum tiba masa sibuk
masa mudamu sebelum datang masa tua
masa sihat sebelum tiba masa mati

Ramaikan Follower, Dapatkan Pembaca


nama blog : miss osixnine
nama blogger : faizatul nazira
tahun mula berblog : november 2010
jumlah follower : 91

DONE

jom join segmen ni. kalau berminat klik banner ye. syarat2 senang je

Selasa, 4 Oktober 2011

tip: 5B untuk berjaya

salam 1 malaysia

Berdikari
orang yang nak berjaya mesti melakukan kerjanya dengan sendiri tanpa meminta bantuan orang lain. walaubagaimana susahye sesuatu kerja 2 die akan cuba sedaya upaya.

Bersemangat
sentiasa bersemangat apabila melakukan sesuatu dan tidak pernah berputus asa.

Berani
berani membuat keputusan dan menentukan keputusan tersebut. 

Berilmu
banyak2 membaca tidak kiralah apa2 bahan bacaan pun. dengan membaca kita akan dapat menambah ilmu pengetahuan dan mematangkan pemikiran.

Bersaing secara sihat
mempunyai semangat bersaing. jangan mengundur sebelum berjuang. sentiasa menjadi yang terbaik dari yang terbaik.

Sabtu, 1 Oktober 2011

majlis akad nikah nabil raja lawak dengan nazirah ayub

salam 1 malaysia

ni gambar nabil semasa majlis akad nikah


nak tengok lagi
pegi klik oh bulan

Jumaat, 30 September 2011

majlis malam berinai nabil raja lawak

salam 1 malaysia

mesti ramai xsaba2 nak tgk wedding nabil. aku pon sama ngan korang. sebelum 2 jom kite tengok majlis malam berinai nabil


nak tengok lebih lanjut. so klik http://www.facebook.com/mycutemomentcom xpon dekat http://cthoney.blogspot.com

secebis kata

KEIKHLASAN DALAM MENUNTUT ILMU


sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: 
" Sesiapa yang mempelajari ilmu yang boleh mendapatkan keredhaan  Allah, 
sedangkan dia mempelajarinya kerana ingin mendapatkan habuan dunia,
 dia tidak akan dapat mencium bau syurga di hari akhirat kelak"

Khamis, 29 September 2011

Segmen : Saya Nak Baca Belog Awak

salam 1 malaysia

merajinkan diri join segmen. senang je segmen ni. letak banner n link kn kt comment. jom2. nak join klik banner die ye

Rabu, 28 September 2011

Ahad, 25 September 2011

bentuk-bentuk pilihan anda

salam 1 malaysia

bentuk mana yang korang suke. lain orang lain minat yer kn. jom pilih-pilih untuk mengenali diri sendiri

BULAT

SEGI EMPAT TEPAT

SEGI TIGA

SEGI EMPAT SAMA


bulat
seorang yang ceria dan pandai berkomunikasi dengan orang lain. dalam  soal kerja/ study kamu mementingkan komunikasi antara 1 sama lain. tidak suka duduk diam semasa berkumpul dengan rakan. seorang yang bertanggungjawab dan amanah

segi empat tepat
seorang yang mempunyai kehidupan yang sistematik.sentiasa menepati janji.tegas dalam membuat keputusan. teliti orangye.xsuka membuat kerja dalam kelam-kabut dan sentiasa mahukan hasil yang terbaik. suka menolong orang lain.

segi tiga
rajin dan suka mempelajari sesuatu yang baru. seorang yang pelupa. mudah bekerjasama dengan orang lain.

segi empat sama
sukakan suasana yang tenang. suka mengamalkan cara hidup yang sistematik. cerewet orangnya.seorang yang rajin gitu.


ni just suka suki je. jangan terlalu taksub lak.

Jumaat, 23 September 2011

SEGMEN JOM KENAL BLOGGER MALAYSIA

salam 1 malaysia

teragak pulak ari ni nak join segmen cik lyeen. moga2 dapat lagi ramai kenalan dalam dunia blog ni.
sp nak join. jom klik2 kat sini

artis diana amir kini berubah

salam 1 malaysia

xnak cerita panjang. dengar cerita diana sekarang dh pakai tudung. kalau cm2 alhamdulillah syukur. hope die akan terus pakai tudung.

sekarang

dulu
cun kan die pakai tudung. untuk cerita lebih lanjut klik sini

Khamis, 22 September 2011

apam polkadot

salam 1 malaysia

hari ni cubaan membuat apam polkadot dengan my mam. xcited giler mase time buat. jom tengok gambar apam polkadot aku...

sebelum

sebelum

selepas

selepas

selepas

Rabu, 21 September 2011

tip: 10 perkara sebelum dating

salam 1 malaysia

dating????perkara biase 2. tp ramai org ambil terlalu mudah. setakat dating pe kesah.  semasa dating ni lah kite akan menilai seseorang. sebelum dating 2 jom kite buat preparation.


  1. pastikan duit cukup untuk belanja.  
  2. sudah mengetahui dimana tempat berdating
  3. penampilan mesti kemas
  4. memakai jam tangan untuk melihat waktu
  5. kunyah gula getah elak nafas berbau
  6. kenal pasti jenis kenderaan . tidak sesuai naik motor jika waktu panas
  7. memakai wangian
  8. tepati waktu yang dijanjikan
  9. ucapkan kata-kata manis semasa bersemuka
  10. jangan terlalu gopoh dalam perbualan.jika first time dating elak bercakap pasal kahwin

Isnin, 19 September 2011

pegawai bank korek idong depan saya...

salam 1 malaysia

serius aku memg xsaba nak cerita kt korg sal ni. tadi aku g bank. de urusan sikit. syok2 duduk  tunggu turn ternmpak lak sorg pegawai bank ni korek idong. eeeeeeeuuuuuuuuuuuuuuuuuuu. so disgusting. agak eh kalau boleh nak korek 2 bia lamo2. nak buat 2 jangan la depan customer. sorok sorok la sikit. korek idong memang tabiat semula jadi lah kan. menteri pon korek idong.korang semu n aku pon sama. sekali dh buat rasa nak lagi..syok abis...memang terasa kenikmatan eh.hahaahahhahha. tp 2 la.. kene la pandai cover. xde la orang lain pandang awak 2 PENGOTOR. ish3x. k la. nak g korek idong jap. bijih benih banyak sangat. hahahahhhah

Sabtu, 17 September 2011

secebis kata

salam 1 malaysia

agama tanpa ilmu adalah buta
dan
ilmu tanpa agama adalah lumpuh
-ALBERT EINSTEIN-

renung-renung kan

Isnin, 22 Ogos 2011

terjawab sudah

salam 1 malaysia

td aku tengok la cerita tahajjud cinta . nk tengok kt tv 3 xpat. ayah aku xminat tengok drama2 y xde aksi ni. die minat tengok sukan. 24 jam sukan. aku pon terpakso la join skali. aku memang minat ngan cerita ni selain cerita nur kasih. tapi aku pelik ade pihak2 yang membantah supaya cerita ni xpayah di siarkan. kenapa perlu cam2. bagi aku cerita ni menunjukkan terdapat segolongan pihak sesuka hati menggunakan hadis untuk kepentingan sendiri.cerita ni membuka mata aku terdapat juga orang cam2. cuba kita tengok cerita 2 sampai abis. mesti ade mesej y nak disampaikan ye. insyaallah.

kan aku cakap tadi xpat tengok kt tv  so aku layan  la kt http://mediaprimatv.blogspot.com. cerita ape y aku xpat tengok mesti g sini. aku tengok la episod 7 ye. watak citra ade mengatakan yang hadis "Berkahwinlah, dan jangan bercerai kerana talaq itu menyebabkan 'arsy bergegar." adalah palsu. aku cm tertanya2 la kan betul ke palsu.kalau pike logik xmungkin dapat menggegarkan arsy. aku xpuas ati. aku g la kt http://www.facebook.com/DrMAZA. aku post kt wall die. tanya pasal 2.



thanks kepada saudara2 tersebut coz bgth kebenarannya.
aku xpuas ati g sal hadis 2 . aku cari la . akhir ye aku jumpa gak. kebenarannya terjawab sudah. aku jumpa kat sini yang memaparkan hadis2 palsu

Ahad, 21 Ogos 2011

kuih raya: kuih goyang

salam 1 malaysia



berpeluh2 wat kuih goyang ha. berlecak ketiak. curi maso jap update blog. mesti nak th pe bhn2 n cara nak wat kan. meh sini aku tunjuk.

bahan2

  • 1 1/2 cawan gula
  • 3 cawan santan
  • 2 butir telur
  • 5 cawan tepung beras
  • 1 sudu teh garam
  • minyak


cara2

  1. larutkan garam bersama santan terlebih dahulu. kemudian cairkan gula dengan telur.
  2. tuang santan ke dalam mangkuk di ikuti dengan tepung beras.kacau sehingga tidak berketul
  3. panaskan minyak, celupkan acuan kuih goyang ke dalam minyak untuk bagi acuan panas.
  4. celup acuan dalam mangkuk yang mengandungi santan n tepung beras tadi.
  5. celup acuan semula ke dalam minyak sehingga adunan  tertanggal dan goreng sehingga kekuningan.


senang je kan. k lah nak sambung balik bantu mak aku wat kuih goyang.

bilo nak ShoPPing rayo ni???

salam 1 malaysia

sangat jeles tgk membe2 post kt fb g shopping rayo sana sini ngan family @ membe2. aku??? duk melangut baca status org je la. entah bilo nak shopping ni.. kalau last minit mesti ape yang kite nak 2 xde. ayah aku ni memang suko shopping last minit. macam ayah aku 2 xpe la die xcerewet. tp aku cerewet sesangat. takut tahun ni xde baju raya la aku...maun aku nangis pagi rayo ni...yang penting skang aku nak shoppingggggggggg

Sabtu, 20 Ogos 2011

jangan lupo sahur

salam 1 malaysia



on92 gak tapi jangan lupo sahur
sahur adlh 1 sunnah. walaupun xwajib tapi digalakkan
bahkan ia membezakan antara sahur muslim dan sahur yahudi.
Sabda Nabi s.a.w:
“Pembeza antara puasa kita dan puasa Ahli Kitab adalah makan sahur”. (Riwayat Muslim).
“Bersahurlah, sesungguhnya pada sahur itu ada keberkatan”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Jumaat, 19 Ogos 2011

kerongsang zink

salam 1 malaysia



sakit x mato korang tengok silau2 2.
 ni la kerongsang zink aku tuk pakai raye ni. 
cepat bena lak aku pike raya ha. 
sj nk tanyang kerongsang ni. cantik x.
raya oh raya...
xsaba nak rayo

Isnin, 15 Ogos 2011

Chong Wei kalah di tangan Lin Dan

salam 1 malaysia






sesape yang tengok badmintan semalam mesti stress kn. sm la ngn aku. macam mana kempunan ye Chong Wei cm2 la aku kempunan nak tengok die dpt tahta piala dunia. walaupon die bermain dengan baik tetapi kemenangan tidak berpihak kepada die. tapi xpe 2013 nanti die tetap mencuba lagi. ni y aku suke sangat dengan die. die punya azam tetap ade.sayang Chong Wei lebih la....Chong Wei tetap the winer di hati ku...caya lah Chong Wei

*ade sesetengah manusia mengambil kesempatan berjudi ats perlawanan Chong Wei ngan Lin Dan.tah pe2 la diorg ni. dalam bulan pose pon nak wat cm2

Jumaat, 12 Ogos 2011

kuih hari ini: kuih lompang

nak lagi cantik bubuh kelapa parut di tengah2 kuih lompang



bahan- bahan
2 cawan tepung beras cap teratai
3 1/2 cawan air gula merah (suam)
1/2 sudu teh kapur sirih
(air dengan kapur sirih bancuh dan tapiskannya)
1/2 biji kelapa muda parut
1/2 sudu teh garam
(kelapa parut dengan gatram digaul rata)
1/2 air daun pandan untuk wangi ( kisarkan daun pandan dengan air dan tapis)

cara-cara
1. panaskan acuannya dalam kukusan.
2.bancuh tepung dengan air kapur
3.tuang air gula merah dan kacau rata.tuangkan air daun pandan sekali.
4.tapis adunan ke dalam jag
5.tuang aduanan tersebut ke acuan yang telah dipanaskan tadi.
6.kukus selama 20 minit. selepas masak buka tutup kukusan dan kukus 10 minit lagi.
6. sejukkan dan cungkil perlahan lahan.
7. tabur kelapa parut di atas kuih tadi.

empat kembar anugerah berharga

salam 1 malaysia

anak adalah satu anugerah yang besar drpd allah. lebih2 lagi kalau anak kembar. sekarang kalau kita tengok banyak kes buang bayi kn dari tahun ke tahun de je isu ni. kt sini aku bukan  nak cerita pasal pembuangan bayi tapi pasal sepasang suami isteri dapat anak kembar.



sepasang suami isteri Dr.Hazli Zakaria 39 dan Dr. Jasmina Qamaruz Zaman 39 mendapat anak kembar 4 pada 22 jun lalu. ini adalah satu anugerah yang bermakna bagi mereka apabila selama 7 tahun menunggu. anak-anaknya Eirfann Arrazi, Sara Yasmin, Eihsann Arrazi dan Shaza Jazmin

nak tahu lebih lanjut baca di ruangan utusan malaysia. klik sini


Rabu, 10 Ogos 2011

SAYA SUKA KUCING

salam 1 malaysia

jom usha2 aksi kucing. mn tahu dapat ilang kn apa 2 jap














sumber gambar dari facebook