Sabtu, 26 Mac 2011

1 jam jer....

salam 1 malaysia.

mst ramai y th kn ari ni tuk EARTH HOUR. so jom lah kita sama2 melakukn ye...ala just 1 jam je. seng je nk wat. OFF THE LIGHT.  xmembazir pon tenaga 2.






ingt tau malam ni

8.30- 9.30 pm


Jumaat, 25 Mac 2011

tinggal kenangan

salam 1 malaysia

malam ni br de kesempatan nk update. kt cni aku nk kongsi perasaan sedih aku ngn korang.

pada 18 n 19/3/2011 adlh hari pemergian nenek n atok aku. allah lebih sayang diorg. hope korg leh sedekh kn al-fatihah tuk diorg.

diorg baik sgt ngn aku.. skg tinggal kengn je nk mengingati diorg. semoga diorg ditmpt kn org y beriman.amin...




Selasa, 15 Mac 2011

BEN ASHAARI : BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN

salam 1 malaysia...

miss osixnine join segmen encik ben lagi...klu berminat meh sini



Sila ceritakan latar belakang anda ..
den anak orang nogori 9. (guno bahaso n9 yo....) tingga kek jempol.  ank peneroka.mmg ank jati n9 coz parent org ngr 9 gak. umo 21thn tp xmcm 21thn coz agk kurg tinggi. den ank pertamo dr tigo adik-beradik.

Profesion anda sekarang ?
den still g seorg student. ujung buln 4 baru grad diploma. doa2 kn yo den berjy

Blog favourite anda .. kenapa ?
byk. sampai xleh nk senarai kn. salah 1 eh blog  ben ashari la...coz mcm2 segmen n cerito dipaprkn. i like....

Blog yang anda tak suka nak masuk .. kenapa ?
blog y lombab na nk loadg. nk kono tggu lamo br leh baco. 

Impian anda terhadap blog anda .
nk buek entry y terbaik. n  org suko baco. nk blog ni famos cm encik ben. hahahahahaha berangan je lebih....


*sesapo y xphm den tulis 2 g kt google trnslt eh....klu x buek2 paham la






Ahad, 13 Mac 2011

adAB seMAsa biLIK AiR

salam 1 malaysia


kadang2 kte ni alpa tentg adab kt bilik air. nk masuk main redh je. lupe apa y patut kte lakukn. ni de aku senaraikn adab2 ye. sekadar peringatn kepd y lupe .






  1. baca doa masuk tandas-"Ya Allah sesungguhnya aku berlindung denganMU dari gangguan syaitan jantan dan syaitan betina"
  2. masuk dengan kaki kiri dulu. -Nabi Muhammad SAW turut lakukn juga.
  3. tutup kepala dengan tuala kecil-coz terdapat makhluk lain bersama dengan kita semasa itu.
  4. menanggal pakaian dengan baca doa -melindungi diri drpd gangguan syaitan " dengan nama Allah yang tiada tuhan melainkan Dia"
  5. jangan mandi bogel-disarankan mandi tutup tubuh badan. tanpa memakai seurat benang hukumnya makruh
  6. jangan lama2 dlm bilik air-memberi kesan pada paru2 
  7. dilarang bernyanyi dan mandi beramai-ramai sambil berborak-perkara y dilarang dalam islam
  8. membaca doa keluar tandas-"Ya Allah, dengan mengharapkan keampunan Mu, segala puji bagi Allah yang telah menghilangan segala kekotoran dan menyihatkan aku"


Khamis, 10 Mac 2011

presentation

salam 1 malysia

k petg td aku de presentation cls english sal promote 1 product ni. td mmg menggeletr  n cuak la time present td. td kene la wat demo2 bagai. tp alhamdulillah semua berjln degn jy ye....

nasib baik dpt mrkh presentation ok. agk tinggi la gak. septt ye mrkh kiteorg lom leh pat th g. tp de membe aku sorg ni usha2 baik ye...wat2 toleh2 arah lectre 2. so dpt la tgok mrkh...hahahahha sengal kn kteorg curi2 tgk.

tinggal 2 g presentation nk wat. hope ok la...n berjln dgn lancar.

*pic xde la nk tunjuk xsempt nk ambik kt membe cls

skema ke???

salam 1 malaysia

td terus je balik dr kuliah aku terus on labtop serve blog. tgk2.....wah terharu giler....akhirnye blog aku diterjah oleh BANGKU KOSONG. siap jd folwer aku g. rs nk senyum je....hehehehe

nk th pe die label blog aku??? skema. skema ke??? tp bg aku mmg cm skema pon. hahhahahah....klu xcy jom tgk entry die....klik kt sini k.


Blogger Baru Berkumpul di Bangku Kosong

salam 1 malaysia



ni adalah segmen terbaru bangku kosong untuk blogger2 baru. kepada blogger2 baru 2 jom lah join segmen ni
klu berminat klik je kat kt banner gamba anaknya k.

k ni soalan2 y perlu dijawab

Bila dan mengapa anda berblog ?
saya (kene skema ckit) telh berkecipung dalam dunia blog ni pd november 2010.kira thn lepas la. tp saya agak baru lagi la dlm dunia ni. reason saya berblog coz terpengaruh ngn rakan sekelas @ housemet ku sendiri. tgk membe sy duk ari2 mengadap blog so terminat la. nak gak rasa kelainan berblog ni.

Link ke entri pertama anda ?
entry first sy  pada  25 nov 2010 iaitu masih bayi

Apa yang anda nak capai dalam berblog sebagai seorang blogger baru ?
sebagai seorg blogger baru pe y ingin dicapai dalam dunia blog ni adlh mendapt kenalan y ramai tanpa mengira peringkat umo.  bertukar2 pendpt dengan senior2 blogger. mendapat info2 terkini. and de last diri ini dpt diterima dalam dunia blog


Anda memang followers blog ini ?
mmg dh jd folwer kt blog ni

trenggggggggggg ni bukti ye

y kotak merah 2




Selasa, 8 Mac 2011

artis badan sasa

salam 1 malaysia


k ni aku taygkn 5 org artis y badan sasa di mata ku....

FAHRIN AHMAD


FIZO OMAR
ARON AZIZ

AWIE

JEHAN MISKIN


eh ben ashaari pon tersenarai gak ke....tersilap lak....tp dr gamba2 y kt atas 2 abg ben lg sasa kn. tul x????







Isnin, 7 Mac 2011

cara kuda laut lahirkan anaknya



tgk jgn xtgk. interesting kan. ni video y dijanjikan td

KUDA LAUT




Serba sedikit tentang kuda laut dan pembiakannya:-

  • berukuran yang antara 16 mm  sampai 35 cm
  • memakan larva ikan, teri, dan udang kecil atau rebon
  • Tubuh bersegmen dan mempunyai satu sirip punggung, insang membuka sangat kecil yang dilengkapi sepasang dada, satu sirip dubur yang sangat kecil, sirip perut dan sirip ekor tidak ada
  • satu-satunya spesies yang jantannya dapat hamil.
  • memiliki baju yang disebut baju zirah atau “baju besi” yang berfungsi sebagai pelindung bahaya
  • Baju Zirah itu sangat keras seperti batu, bahkan tidak boleh dihancurkan hanya dengan tangan manusia
  • cara berenang bergerak dalam air dengan cara mengubah isi udara dalam kantung renangnya
  • berenang dengan tubuh yang tegak dan mereka dapat menganggukkan kepala ke atas dan ke bawah.
  • Mata boleh melihat dua buah benda yg berbeza pada waktu yang sama
  • Tubuhnya berwarna-warni (merah, kuning, hijau, dan hitam)
  • boleh berubah mengikut keadaan sinar matahari yang menyinari tubuhnya, dan keadaan tubuhnya sendiri.
  • tinggal di sekitar karang-karang laut dan menambatkan ekornya pada celah batu 
  • Kuda laut jantan memiliki kantung perut yang besar dan pembuka seperti celah di bahagian dasar perutnya
  • Kuda laut betina akan meletakkan telur-telurnya langsung ke dalam kantung perut itu dan kuda laut jantan membuahi telur saat dijatuhkan.
  • Lapisan dalam kantung perut menjadi seperti spons dan dipenuhi dengan pembuluh darah, yang berfungsi untuk memberi makan telur atau embrio.
  •  Kantong perut atau kantung benih berfungsi untuk menyimpan telur yang diberikan sang betina.
  • Telur-telur akan mengalir melalui tabung ke kantong benih kemudian mereka akan dibuahi.
  • Hasil pembuahannya dinamakan embrio yang akan berkembang selama 10 hari sampai 6 minggu, tergantung pada spesies dan kondisi air.
  • Pada waktu ‘melahirkan’ sang jantan akan memompa ekornya sampai bayi kuda laut keluar.
  • Bayi-bayi kuda laut akan keluar dengan bentuk yang sangat kecil.



*NEXT jap g aku post vedio kuda laut lak



syokkkk yer....

salam 1 malaysia

syokkkkk...seronokkkkkkk ye...asl????

k ari ni byk class aku batal. coz petg ni de raptai tuk konvo ari esok. so ramai la lectr aku terlibt. 2 y syok abis 2. actvty aku td just on9 n tido. wah...pemalas giler aku ni. septt ye stdy la kn. tp xpe malam masih ade...hahaha

xsaba2 tggu esok nk tgk membe2 aku konvo n jumpe diorg. dh lm seh xjumpe semenjak diorg abis dl.
hope esok dpt la jumpe..

tgk diorg dh nk konvo esok cm xsaba2 lak aku nk abis blj. bl lah nk buln 4 ni. pengakhiran selm 3 thn blj. doa2 kn lah aku berjy abis kn sem ni e. AMIN....


Ahad, 6 Mac 2011

impian xkesampaian

de xsesape dengar sal perhijrahan burung2 helang. k petg td kua la ngn housemate n membe die nk tgk burung helang terbang beramai2 dengan kaum kerabatnya dekat blue lagon kt port dickson. tggu punya tunggu xkunjug tiba. hampa giler. so tggu g. mn th petg2 ckit de lak. sambil tggu 2 kteorg main2 air, pnjt batu, posing sana sini. masuk utan jap. tp burung 2 tetp xde.

leps pent tggu balik la dengn badan y bau acam n ati y lara...huhuhuhuu....hope esok dpt tggu burung 2....


ramai renew blog...

k td singgah2 la membe2 bloger. dh lm xjenguk. tinjau2 punya tinjau ramai giler y renew blog. de y tuka templet, header. tgk betmbah meletop la blog diorg. sampai naik jeles lak aku kn. y aku tgk sume lawa2 n menarik n tertarik. tp y pelik ye mejo diorg tuka 2 dlm masa y sama lak...cm de pertndingan blog sapa y cantik. rajin kebona diorg mekup2 kn blog diorg. aku??? entah bl la nk ....

Sabtu, 5 Mac 2011

putu piring VS putu bambu

salam 1 malaysia

vs



td g la pasa malam. jln2 sambil usha2 putu piring coz dh lm xmkn. cr la makcik y wat terbaik punya tp xjumpe. hampa giler la. coz kt makcik2 y sedp.

jalan2 g. kot2 de org lain y jual. tp xjumpe. y de putu bambu. nk xnk terpakse la beli. dh teringit sgt la katakan.  punya la xcted nk mkn. tp XSEDAP......uwaaaaaaaaaaaaa...sedih2.

nk xnk makan la....t membazir lak. xelok kn. so skg dlm proses nk abiskn....