Isnin, 22 Ogos 2011

terjawab sudah

salam 1 malaysia

td aku tengok la cerita tahajjud cinta . nk tengok kt tv 3 xpat. ayah aku xminat tengok drama2 y xde aksi ni. die minat tengok sukan. 24 jam sukan. aku pon terpakso la join skali. aku memang minat ngan cerita ni selain cerita nur kasih. tapi aku pelik ade pihak2 yang membantah supaya cerita ni xpayah di siarkan. kenapa perlu cam2. bagi aku cerita ni menunjukkan terdapat segolongan pihak sesuka hati menggunakan hadis untuk kepentingan sendiri.cerita ni membuka mata aku terdapat juga orang cam2. cuba kita tengok cerita 2 sampai abis. mesti ade mesej y nak disampaikan ye. insyaallah.

kan aku cakap tadi xpat tengok kt tv  so aku layan  la kt http://mediaprimatv.blogspot.com. cerita ape y aku xpat tengok mesti g sini. aku tengok la episod 7 ye. watak citra ade mengatakan yang hadis "Berkahwinlah, dan jangan bercerai kerana talaq itu menyebabkan 'arsy bergegar." adalah palsu. aku cm tertanya2 la kan betul ke palsu.kalau pike logik xmungkin dapat menggegarkan arsy. aku xpuas ati. aku g la kt http://www.facebook.com/DrMAZA. aku post kt wall die. tanya pasal 2.



thanks kepada saudara2 tersebut coz bgth kebenarannya.
aku xpuas ati g sal hadis 2 . aku cari la . akhir ye aku jumpa gak. kebenarannya terjawab sudah. aku jumpa kat sini yang memaparkan hadis2 palsu

Ahad, 21 Ogos 2011

kuih raya: kuih goyang

salam 1 malaysia



berpeluh2 wat kuih goyang ha. berlecak ketiak. curi maso jap update blog. mesti nak th pe bhn2 n cara nak wat kan. meh sini aku tunjuk.

bahan2

  • 1 1/2 cawan gula
  • 3 cawan santan
  • 2 butir telur
  • 5 cawan tepung beras
  • 1 sudu teh garam
  • minyak


cara2

  1. larutkan garam bersama santan terlebih dahulu. kemudian cairkan gula dengan telur.
  2. tuang santan ke dalam mangkuk di ikuti dengan tepung beras.kacau sehingga tidak berketul
  3. panaskan minyak, celupkan acuan kuih goyang ke dalam minyak untuk bagi acuan panas.
  4. celup acuan dalam mangkuk yang mengandungi santan n tepung beras tadi.
  5. celup acuan semula ke dalam minyak sehingga adunan  tertanggal dan goreng sehingga kekuningan.


senang je kan. k lah nak sambung balik bantu mak aku wat kuih goyang.

bilo nak ShoPPing rayo ni???

salam 1 malaysia

sangat jeles tgk membe2 post kt fb g shopping rayo sana sini ngan family @ membe2. aku??? duk melangut baca status org je la. entah bilo nak shopping ni.. kalau last minit mesti ape yang kite nak 2 xde. ayah aku ni memang suko shopping last minit. macam ayah aku 2 xpe la die xcerewet. tp aku cerewet sesangat. takut tahun ni xde baju raya la aku...maun aku nangis pagi rayo ni...yang penting skang aku nak shoppingggggggggg

Sabtu, 20 Ogos 2011

jangan lupo sahur

salam 1 malaysia



on92 gak tapi jangan lupo sahur
sahur adlh 1 sunnah. walaupun xwajib tapi digalakkan
bahkan ia membezakan antara sahur muslim dan sahur yahudi.
Sabda Nabi s.a.w:
“Pembeza antara puasa kita dan puasa Ahli Kitab adalah makan sahur”. (Riwayat Muslim).
“Bersahurlah, sesungguhnya pada sahur itu ada keberkatan”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Jumaat, 19 Ogos 2011

kerongsang zink

salam 1 malaysia



sakit x mato korang tengok silau2 2.
 ni la kerongsang zink aku tuk pakai raye ni. 
cepat bena lak aku pike raya ha. 
sj nk tanyang kerongsang ni. cantik x.
raya oh raya...
xsaba nak rayo

Isnin, 15 Ogos 2011

Chong Wei kalah di tangan Lin Dan

salam 1 malaysia






sesape yang tengok badmintan semalam mesti stress kn. sm la ngn aku. macam mana kempunan ye Chong Wei cm2 la aku kempunan nak tengok die dpt tahta piala dunia. walaupon die bermain dengan baik tetapi kemenangan tidak berpihak kepada die. tapi xpe 2013 nanti die tetap mencuba lagi. ni y aku suke sangat dengan die. die punya azam tetap ade.sayang Chong Wei lebih la....Chong Wei tetap the winer di hati ku...caya lah Chong Wei

*ade sesetengah manusia mengambil kesempatan berjudi ats perlawanan Chong Wei ngan Lin Dan.tah pe2 la diorg ni. dalam bulan pose pon nak wat cm2

Jumaat, 12 Ogos 2011

kuih hari ini: kuih lompang

nak lagi cantik bubuh kelapa parut di tengah2 kuih lompang



bahan- bahan
2 cawan tepung beras cap teratai
3 1/2 cawan air gula merah (suam)
1/2 sudu teh kapur sirih
(air dengan kapur sirih bancuh dan tapiskannya)
1/2 biji kelapa muda parut
1/2 sudu teh garam
(kelapa parut dengan gatram digaul rata)
1/2 air daun pandan untuk wangi ( kisarkan daun pandan dengan air dan tapis)

cara-cara
1. panaskan acuannya dalam kukusan.
2.bancuh tepung dengan air kapur
3.tuang air gula merah dan kacau rata.tuangkan air daun pandan sekali.
4.tapis adunan ke dalam jag
5.tuang aduanan tersebut ke acuan yang telah dipanaskan tadi.
6.kukus selama 20 minit. selepas masak buka tutup kukusan dan kukus 10 minit lagi.
6. sejukkan dan cungkil perlahan lahan.
7. tabur kelapa parut di atas kuih tadi.

empat kembar anugerah berharga

salam 1 malaysia

anak adalah satu anugerah yang besar drpd allah. lebih2 lagi kalau anak kembar. sekarang kalau kita tengok banyak kes buang bayi kn dari tahun ke tahun de je isu ni. kt sini aku bukan  nak cerita pasal pembuangan bayi tapi pasal sepasang suami isteri dapat anak kembar.



sepasang suami isteri Dr.Hazli Zakaria 39 dan Dr. Jasmina Qamaruz Zaman 39 mendapat anak kembar 4 pada 22 jun lalu. ini adalah satu anugerah yang bermakna bagi mereka apabila selama 7 tahun menunggu. anak-anaknya Eirfann Arrazi, Sara Yasmin, Eihsann Arrazi dan Shaza Jazmin

nak tahu lebih lanjut baca di ruangan utusan malaysia. klik sini


Rabu, 10 Ogos 2011

SAYA SUKA KUCING

salam 1 malaysia

jom usha2 aksi kucing. mn tahu dapat ilang kn apa 2 jap














sumber gambar dari facebook

Ahad, 7 Ogos 2011

yehh akhir ye berjaya gak

salam 1 malaysia

nak th pe y membuat kn aku berjaya ari ni. tgk la header aku 2. akhirye berjaya gak aku wat header transparent 2. dr sehari ke sehari aku nk wat. tp xde masa. so ari ni dalam sehari aku berjaya wat gak. sebenarye aku bukan ye tahu nak wat header transparent ni. aku g kt blog2 orang tgk toturial y diorg bagi 2. x ingat lak blog mana aku tgk td.walaupon header aku xlawa. tp menjadi la kan. dr xde. hehhehe...k la nk blogwalking ni. jom blogwalking bersama2.

Jumaat, 5 Ogos 2011

guru sandaran..oh tidakkkkkkkk

salam 1 malaysia.

sumber dari google


semalam aku borak2 ngn cikgu sekolah aku. time 2 ayah aku de skali. tibe2 ayah aku tanya kt sekolah 2 de kerja kosong x??sebagai kerani ke cikgu ke??
and than cikgu aku cakap kalau nak pergi dafta kat PPD. t senang la kalau skolah 2 memerlukan. ayah aku terus cakap kat aku pukul 10 ke 10.30 pagi esok kite g.
sebenar ye aku bukan ye minat nak jadi pengajar ni. aku rasa cm aku memg xlayak untuk jadi pengajar. walaupon guru sandaran.
dah la aku ni jenis yang cepat baran. t takut lain cerite ye. mak aku lak cakap takut anak murid kau lak buli kau.kau 2 dh la kecik. nak xnak aku ikot je la pe ayh aku cakap 2.
kepala otak aku ni dah macam2 pike. boleh ke aku  ni. nak cube ke x. pe akan jadi kalau aku jadi guru sandaran. sesuai ke aku ni. boleh kata kan 1001 soalan la bermain kt minda aku ni.
malam tadi ayah aku tanya balik. kau nak x pegi esok ni. kalau nak cakap nak. kalau xnak cakap xnak. dlm ati aku memg xnak. tp tindak balas y aku mampu bagi just angkat bahu. hope ayah aku paham la pe y aku maksudkan. tgk2 pagi tadi die xsuruh pon aku siap2 nak g. so die paham la 2 aku xnak. thanks ayahku. kamu amat memahami jiwa anakmu ini.hehehhehe

Khamis, 4 Ogos 2011

gara2 durian

wa.......
ari ni kene cirit birit n muntah. 
badan dh lemah.
 gara2 malam tadi teroverdos makan durian
sakit kepalo ha.
walaucmno pon terus gak pose. 
nk rehat kn badan.
baring2 n 
zzzzzzzzzzzzzz

Isnin, 1 Ogos 2011

ramadhan datang lagi


ingin aku ucapkan selamat berpuaso di bulan mulia ni.
sama2 lah kite menunaiknnya dengan penuh kesabaran.
pada bulan ini buatlah ibadat sebanyak yang boleh
Semoga amal ibadah kita semua diterima ALLAH SWT.
Marhaban ya Ramadhan