Sabtu, 13 September 2014

cara pengiraan currency part 1

halo halo halo...

ingat lagi saya pernah cakap nak ajar cara pengiraan currency kan
ok malam ni baru de mod nak aja. simple je sebenar ye. asas mats

contoh berpandukan gambar di atas

PENGIRAAN MEMBELI CURRENCY
jika kita nak beli USD dalam 500 USD so nak tahu RM berapa ???

500 USD * ( rate we sell ) = Rm ???
500 USD * 3.310 = Rm 1655

jika kita ade Rm 1000 so nk tahu berapa USD ???

Rm 1000 / ( rate we sale ) = ??? USD
Rm 1000 / 3.310 = 302.11 USD


PENGIRAAN MENJUAL CURRENCY
jika kita nak jual USD dalam 500 USD so nak tahu RM berapa ???

500 USD * ( rate we buy ) = Rm ???
500 USD * 3.29 = Rm 1645

jika kita nak Rm 1000 so nk tahu berapa USD ???

Rm 1000 / ( rate we buy ) = ??? USD
Rm 1000 / 3.29 = 303.95 USD

  • currency GBP, SGD, AUD, NZD, CHF, CAD cara pengiraan sama di atas
  • next post akan diajar cara pengiraan currency yang lain


daaaa...

Jumaat, 12 September 2014

secebis kata

segala kemenangan itu adalah degan kesabaran,
kesenangan itu bersama penderitaan dan
sesungguhnya bersama kesusahan itu adalah kemudahan

Selasa, 3 Jun 2014

akaun oh akaun


study balik akaun y dh lama ditinggalkan. maklumla khamis ni de interw baru terhegeh-hegeh bukak buku.  pueh fls back balik ilmu2 y telh dituntut time kt poli lu. poning-poning


Jumaat, 21 Mac 2014

selawat

salam

untuk peringatan kepada 
semua umat islam 
dan diri sendiri. 
akhir kata tuk ari ni 
sebelum tido



Khamis, 6 Februari 2014

cara melihat kadar pertukaran mata wang asing

salam

masih ramai lagi y xtahu melihat currency rate.ade yang nk sell currency tp tengok buy rate dan sebalik ye.
senang je sebenarnya. meh aku aja... mentang2 keje money changer nk berlagak kate kau...hehhehe

setiap money changer mesti akan paparkan currency board rate. dekat situ mesti akan tertera  we buy and we sell. contoh macam gambar kt atas 2. meaning kepada we  adalah owner money changer bukan customer.

sekiranya ye customer mempunyai currency USD tukar kpd RM perlu lihat di bahagian we buy. jika mempunyai RM nak tukar kpd USD lihat bahagian we sell

xlupe juga nak diingatkan  klu customer nak beli currency , rate mesti lebih tinggi dari rate nak jual currency

harap korang semua faham penerangan ringkas ni. next mungkin saya akan ajar cara pengiraan.

 tunggu.......