Khamis, 6 Februari 2014

cara melihat kadar pertukaran mata wang asing

salam

masih ramai lagi y xtahu melihat currency rate.ade yang nk sell currency tp tengok buy rate dan sebalik ye.
senang je sebenarnya. meh aku aja... mentang2 keje money changer nk berlagak kate kau...hehhehe

setiap money changer mesti akan paparkan currency board rate. dekat situ mesti akan tertera  we buy and we sell. contoh macam gambar kt atas 2. meaning kepada we  adalah owner money changer bukan customer.

sekiranya ye customer mempunyai currency USD tukar kpd RM perlu lihat di bahagian we buy. jika mempunyai RM nak tukar kpd USD lihat bahagian we sell

xlupe juga nak diingatkan  klu customer nak beli currency , rate mesti lebih tinggi dari rate nak jual currency

harap korang semua faham penerangan ringkas ni. next mungkin saya akan ajar cara pengiraan.

 tunggu.......




1 ulasan:

Mohd Shahazrin berkata...

jalan-jalan baca entri, n jenguk blog cantik....